Home Nábytek, bydlení Dekorace Ostatní dekorace ozdobný závěs-budhistický
Je nám líto, ale tenhle inzerát již není aktuální.

ozdobný závěs-budhistický

Celá ČR
22. 11. 2015 - 09:33
364 Kč
Prodávající

Popis

Ozdobný závěs s motivem osmi šťastných symbolů ve žluté barvě.
Velikost 10 x 76 cm (bez třásní). Délka s třásněmi 90 cm.
Vyrobeno Tibeťany v indickém exilu.
Šťastné symboly darovala božstva historickému Buddhovi po dosažení osvícení. Jedná se o: Drahocenný slunečník, Zlaté ryby, Nádobu s pokladem, Lotos, Bílou pravotočivou ulitu, Nekonečný uzel, Praporec vítězství a Kolo Dharmy.
Ve staré Indii byl drahocenný slunečník symbolem moci a bohatství, který služebníci nosili nad hlavami svých pánů, aby poskytoval ochranu před nevlídným počasím. Později byla ochrana před slunečním žárem transformována do duchovní oblasti jako ochrana před žárem znečištění, před třemi hlavními nečistotami mysli, tj. chtivost nebo ulpívání, nenávist nebo hněv a nevědomost nebo zaslepenost. Některé texty místo slunečníků píší o hedvábném baldachýnu rozprostřeném nad Buddhou Šákjamunim, kterému poskytoval ochranu před všemi vnějšími i vnitřními negativními vlivy.
Zlaté ryby jsou obě stejně postavené, většinou mají hlavy dole. V Indii původně symbolizovaly posvátné řeky Gangu a Jamunu a jako šťastný symbol patří nejen do buddhismu, ale i do džinismu. V Tibetu nemají žádný zvláštní význam, často jsou považovány za symbol volnosti, protože se ve vodě mohou pohybovat bez omezení. V duchovní oblasti se často uvádí, že ryby symbolizují vysvobození z oceánu samsáry.
Původ číše velkého pokladu je pravděpodobně spojen s ukládáním a skladování určitých materiálních statků, např. jídla, obilí nebo peněz, a objevuje se v pohádkách a legendách po celém světě jako bezedná nádoba, ze které je možné stále brát. Na duchovní úrovni je číše spojována s mimořádnými schopnostmi a v tibetském buddhismu se používá hlavně pro různé tantrické obřady. Jako součást osmi šťastných symbolů je symbolem vyplnění duchovních i světských přání a často je atributem různých postav, které jsou spojovány s bohatstvím.
Lotosový květ je považován za symbol čistoty dokonalého zrození. Jako jeden z osmi šťastných symbolů představuje duchovní, vnitřní čistotu. Tibetské texty velmi často uvádí, že lotosový květ, který Tibeťané malují nejčastěji bílý, symbolizuje čistotu a soucítění. Stejně jako číše, i lotos patří mezi oblíbené atributy různých postav tibetského buddhistického panteonu.
Pravotočivá ulita je předmět dokonalých tvarů a dokonalého zvuku a patří k nejstarším rituálním předmětům. V textech je nejčastěji zmiňována jako ulita, ale může označovat i lasturu nebo mušli.

ozdobný závěs-budhistický

Zavřít Zavřít
Prodávající
Eva mackova
Pošlete uživateli zprávu
0 / 1000

Nahlásit inzerát

Zavřít Zavřít
0 / 2000
Děkujeme za zpětnou vazbu! Inzerát byl nahlášen!